Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pásztorfurulya elkészítéséről

2009.02.03

A furulyákat áruba bocsájtó hangszerkészítök, több féle módon készítenek hangszert. Az eszköz tárat nézve két csoportot látok,  kézi és gépi elkészítési módot. Az ősi kézi elkészítési mód ma már tisztán nem létezik, főleg, mivel piacorientált, néhány folyamatot mindenképp gépesítenek. Ellenben aki ebből indul ki, az teljesen más eszköz tárat, fa anyagot, használ mind as teljesen gépesített változatok. Be lehet vonni fúrógépeket, gyalugépeket, csiszolókat, az eszterga gép teljes ki kerülése viszont az ősi kézi technikát feltételezi, melyet minimálisan meg motorizál a mester, a munka hatékonysága érdekében.

 

Sokak számára ez elképzelhetetlen, hogy egy ilyen hangszer, hogy állitható elő,csúcsfelszerelés nékül,  de erre sok évszázados gyakorlat van, ami Görgény völgyén fenn maradt. Tudtommal ez az egyetlen... A használt nyersanyaganyag mindig olyan fa kell legyen, aminek a belsejét cigányfuróval meg lehet furni, tehát puha a közepe. ez a puha közép vezeti a cigányfúrót, eztért enyhén görbülő anyaggal is jól lehet dolgozni. Az eszterga hiányát a görbekés pótolja, amivel jól le lehet szedni a külső rétegről a fölös anyagot. Száradás után a sipvágáshoz és a modellnek megfelelő lyukfurráshoz sajátos késeket használnak a Görgényiek, nagyon jól használható. 

 

Az eszterga gép bevonása viszont már teljes gépesítést feltételez. Ki kerüli a kézzel gyártás apró esetlenségeit, sokkal pontosabb és nagyon kemény tömör testű hangszer fák bevonásának nyit lehetőséget. A hangszerek minősége nem föltétlen jobb, de a munka hatékonysága mindenképp. Ugyanakkor a gépek az elöállitási költségeket sem nagyon tartják lent.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

amanita@gmail.com

(Amanita, 2012.07.29 13:40)

Én is kézzel készítem a tilinkót. Viszont én úgy vágom a bodzát néha hogy sok-sok oldalág legyen a főágon. Ezek félgömbök és dudorok lesznek a végső megmunkálás során. Nagyon természetes hatású dísz lesz a "hibából" is.
Szerszámaim: stubai göbözött fúrók, vonókés, 2 laposvéső, 1 bicska, 1 apró reszelő a síprészhez, mindenféle csiszolópapír, olajok, sellak.

bankicu@citromail.hu

(Kavalka, 2011.06.22 12:25)

Én is a kézi készítés híve vagyok. Beszereztem cigányfúrókat kézigyalut horolót, precíziós kés és faragókészletet. Főleg magamnak készítgetek, feltéve, ha van rá időm. Most somogyi hosszúfurulyán dolgozom. A 16"-os Stubai fúrómat meg kellet hosszíbítanom 1 méteresre. Már csak a lyukakat kell megfúrnom, meg természetesen mint minden rendes dunántúlit meg kell díszíteni.