Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pásztorfurulyakészitő mühelyem

2009.02.02

A pásztorfurulyakészitő mühelyem több mind 10 éves multra tekint vissza, arra az időre, amikor még nem volt könnyü egy ilyen hangszert szerezni. El kezdtem együttmüködni Görgény völgyi mesterekkel, ahhoz, hogy el érjem a 44es hangolást, és a sip és hangzás minőségén javitsak. Az elején magam részére és örömére gyártott hangszerek másoknak is meg tetszettek, igy lett ebből egy folyamatos műhelymunka. Nem hagyom ki a mai napig az eredeti mestereket, ők szolgáltatnak nyersanyagot, és velük közösen fejlesztem a modelleket. 

A megmunkálási eszközök is egyediek, mivel nem használunk nehéz asztalosgépeket, mind az esztergapad. Sokak számára ez elképzelhetetlen, hogy egy ilyen hangszer, hogy állitható elő, de erre sok évszázados gyakorlat van, ami Görgény völgyén fenn maradt. Tudtommal ez az egyetlen... Ujabban be vontam kis kézi szerszámgépeket, és a fúrógépet is. Ez viszont nem változtat a technika jellegén 

 

Sajátosságuk, a fehér, vagy világossárga szin, az anyag miatt, amit nem szinezek. Ez lehet bodza, kutyabenge, kőris, akác, sőt néha mogyoróbol nagyszerü tilinkák lesznek. Az ujabb szériákat hangszerlakkal, shellak, kezelem, ez sokat dob a hang minőségén. Szintén jellgzetes vonás, hogy nincs minta rajta.

Modelleim: 
Pásztorfurulyák, növekvő sorrendbe: D, C, A, G, F kisfurulyák valamint az oktávval mélyebb D, és C
Kavalok: E, D kiskavalok, inkább gyerekek számára, valamint C, H, A, G ezb utóbbit nem mindenki fogja le, mert 80cm fölötti
Ezen kivül pedig tilinkák


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csilla.szabo@tvkeszthely.hu

(Szabó Csilla, 2011.04.07 12:07)

Kedves Ferenc!
Én a Keszthelyi Televízió munkatársa vagyok. Jelenleg egy népi hangszereket, azok elkészítését bemutató dokumentumfilm elkészítésén dolgozok. Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy milyen módon vehetném fel Önnel a kapcsolatot?
Köszönettel:
Szabó Csilla

Jászboldogháza

(Palkovics Ádám, 2010.06.03 13:44)

Üdvözlöm!
Jómagam is készítek saját részre pásztorfurulyákat. 4 hónapja kezdtem el a készítést.Legnagyobb vágyam somogyi hosszúfurulya készítése.Készítettem egy pár hatlyukú furulyát,ill. kavalt is öt lyukkal,úgy ahogy szólnak is.Rengeteg kérdésem lenne.
Én a dugos sípot részesítem elönyben,perembefuvásost még nem csináltam.Milyen fából érdemes dugót csinálni,hogy ne dagadjon?Alkalmas-e erre a célra a köris?A síprész elkészítése nem okoz problémát,de a lyukak furásánál már vannak problémák.Lyukak nélkül nagyon jó hangja van,de a lyukak furása után nagyon levegős lesz az egész.Mennyire fontos a falvastagság? Sok kérdésem lenne még,de most egyenlőre ennyi jut eszembe.Előre is megköszönöm a segítséget!
palkovicsadam81@gmail.com

Lajosmizse

(Gombkötő Gizella, 2010.06.03 12:31)

Keresek furulyakészítő mestert a Lajosmizsei szamócás vásári forgatagra, a magyarok vásárába az öreg Tanyacsárda udvarán. Kérem segítsen
www.szamocavasar.hu
Isten áldja
Gombkötő Gizella