Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Furulya a zenekarokba

2009.02.02

A furulya használata zenekarokba( szemelyes tapasztalataim)

Ezeket a hangszereket több hagyományőrző vidéken is gyártják, mind a maga jellegzetességével. A jellegbeli fő különbség, ahogy vettem észre, hogy az Olténiai metálosabb, mivel kemény csonthéjas gyümölcsből készül, az enyém, melegebb, puha hangú, Erdélyi. persze sok régi Olténiai volt aminek puha hangja van, de az ujjak valahogy hidegebb hangzásúak. Az, hogy ki mit nevez jó furulyának, nagyon relatív. PL. Dreschnek Misinek van olyan furulyája, hogy nem tudok egy ép hangot ki csalni belőle, Szigony nem szereti a bodzafurulyáimat, én nem a rezeseket, mert nem szoktam meg, és vannak azok, amiket bárki megfúj, egyből megszereti... 

Ami a bandázást illeti, én a magam furulyáival meg vagyok, 440re vannak hangolva, melegbe kicsit fel mennek, de intonálni kell folyamatosan, szájprémből. Persze a hangolást vásárlásnál le kell ellenőrizni! A hegedűvel való együttjátszás ugyan néprajzilag gübüs, de mindenképp van rá példa. Ez alatt értsd, hogy nem volt általánosan elterjedt hangszerösszetétel. 

A moldvai tánczene játszásánál, a táncházi gyakorlatba, elterjedt megoldások két nagy csoportja van, a Pesti, ahol minimális furulyával a kíséret és a hegedű, a furulyának veti alá magát. A Moldvait nagyjából "A" furulyán, a Gyimesit Szigony d furulyán oldja meg, és ő megy a hegedüfekvés után. A módszer hátránya, hogy valamelyik hangszer soha sem tud eredeti fekvést játszani, így az autentikus stíluseszközök könnyen csorbulhatnak.

A másik megoldás a Szentgyörgyi, ahol a furulya aláveti magát a hegedűn megszólaló hangnemnek, de ugyanakkor eredeti ujjrendekbe kíséri, vagyis gyakori hangszerváltással éri utol a hegedű mászkálásait. Számos hátránya van ennek, is, kell ismerd a furulyákat, a hangnemeket, és nem szabad megrészegedni, mert rossz furulyát veszel... Előnye, hogy autentikus zene szól! ehhez viszont mindig nálam van legalább 4: D,C,A,G furulya.


Érdekességnek ajánlom egy egyedi megoldásunkat, ahol a pásztorfurulya Csiki zenébe kap helyet:
http://uk.youtube.com/watch?v=f-XZnR_-vW8

 

A mappában található képek előnézete pásztorfurulyáról

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.