Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hatlyukasok 2017 - Tábori gondolatok...

2017.06.27
 
Haladunk a táborbeli történetekkel. 2017 ben egy újabb sikeres tábor volt Erdőcsinádon, a maga nehézségeivel is problémáival együtt sikeresnek mondhatom a tábort. 
dsc_0363.jpgA kezdő csoportokat Samu Janka, Salamon Kata És Jánosi Orsolya tanította. 
Ismét sok gyerek tanult furulyázni, klasszikus furulyások és más klasszikus hangszerészek elindulhattak a pásztorfurulya útján. 
 
dsc_0166-2.jpgA közép haladó és haladó csoportokat én tanítottam. Az idén nagy hangsúlyt fektettünk a Gyimesi muzsikára. Kosteleki gyerekek segítségével próbáltuk megértetni a Gyimesi ritmus világot és énekeket. Így történt, Hogy egész nap lassú magyarosokat játsztunk.
 
Váratlan vendégünk Tamás Eduárd zeneelméletet és zenekari gyakorlatot is tartott a gyermekeknek.
dsc_0122-2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
A zeneelméletet fontosnak tartom igazából olyan nagy sikere nem volt a gyerekek körében.
dsc_0123-2.jpgEnnek ellenére úgy próbáltunk zeneelméletet tanítani, hogy az itt legszükségesebb tudásokat adjuk át, ne legyen belőle egy absztrakt tudományos okoskodás, aminek nem veszik gyakorlati hasznát.
 
dsc_0396.jpgJánosi Orsika nemcsak kezdő furulyát tanított hanem most kivételesen egy ritmus-kört is indítottunk. Nagyon fontos, ha a szólisták tisztába vannak a ritmusban dolgozó zenésztársai felelősségével. Mindannyiunk számára fontos a zene ritmusának felismerése és kijátszása. A zene ritmusa mindig folyamatosan lehetőségeket ad nekünk a szabad játékra. Ritmus nélkül nincs szabad zenei fantázia.
 
A táncolásnak nagy sikere volt a rossz akusztikájú terembe, én személyesen annyira nem voltam elragadtatva. Többször is kihoztuk az udvarra a táncokat.
 
A tábor ujdonsága egy studió volt, melyet az informatikus Bólyais diákok kezeltek. néhány ismert szám a tábori repertoárbol fel lett játszva.
A studio előzetessel jelenleg ,félkészen, igy állunk:
 
https://drive.google.com/open?id=0BzpM6g6OTUyQeTdhSDREdERaUUk
 
https://drive.google.com/open?id=0BzpM6g6OTUyQeHBjeFN6STl5aEk
 
Az alternatív zenei műhelyt fontosnak tartom, habár nagyon sokan megkérdezték tőlem, hogy mit keres egy Népzenei táborba? Mivel nagyon sok gyerek előzetes zenei tudást és minimális tapasztalatot is hoz ebbe a táborba,egészséges ha a táborbeli tudását ötvözni tudja a más téren megszerzett zenei tapasztalataival. Így kerül sorra szabad zenei improvizációkra ami valamilyen szinten az autentikus népzenét is jellemzi.
Hasonló módon bekerülnek a jazzes jellegű zenei kísérettek. Így próbáljuk minőségben ötvözni a népzenét más műfajokkal. Fejleszti a figyelmet az összpontosítást és a zenekarba való alkalmazkodást. Mindezeket az élet bármely területén lehet alkalmazni. Segít a hatodik emberfaj kialakulásának misztériumában. (Lásd Hamvas Béla VÍZÖNTŐ)
 
Írtam barátsággal mindenkinek!
Ségerczferi!