Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1.Kezdés

2009.02.02


Ha egy népi hangszert próbálsz el sajátítani, mindig vegyél figyelembe pár dolgot. Először is, a népzene, nem hangokból áll, hanem egy sajátos zenei nyelvezet, amin elődeink több generáción át nevelkedtek, és folyamatosan hozták létre és alakították ezt a zenei világot. A falun élő hangszerhasználók, nem mind profik, de azt a néhány hangot mindig az ők zenei világuk szerint játsszák. Mi pedig felelősek vagyunk, hogy a hitelesség érdekében még kezdő szinten is ezt átvenni....

1
Első lépésként

fogastabl-ang.JPGTanulmányozd át a hangok fogásait a pásztorfurulyán, a rendelkezésünkre álló fogástáblázatok alapján. Ez persze orientatv, mert a népi hangszereket mindenki egyedi módon kezeli, soha nem kapsz két adatközlőt, aki teljesen egyformán használja hangszerét. Ami fontos kezdetnek, az a két alapoktáv kezelése. Ha nagyon kezdő vagy, ajánlom, hogy tanulmányozd ki fül és fogástáblázat alapján, néhány pentachord dallamot, amit ismersz: "meg fogtam egy szúnyogot" , "Kis kece lányom", "hej páva, hej páva" (ha máshonnan nem, a Hobótól ismerheted...) utána térj át, oktávokat át ívelő dallamokra!

 

 

2
Második lépésként

sajátíts el néhány stíluselemet, attól függően, hogy mennyire komolyan akarsz a hangszerrel foglalkozni, és mit szeretnél rajta játszani. Nagyon fontos, a dialektusonkénti stíluslebontás, legalább elméletbe ismerdd meg a kárpát Medence és környéke furulyadialektusait, és annak hangzását, még akkor is, ha ezeket nem szeretnéd mind játszani! 

Oktatásaimba mindig nagyon nagy hansúlyt fektettem el mondani azt, hogy kezdetnek soha ne tanulj kotta alapján! A bevezetöbe leirt sorokat itt folytatva, azt kell meg értsd, hogy a hangszeren nagyon fontos népzenét játszani. Ez pedig a stíluselemek elsajátításával alapozható meg. A stílust pedig nem lehet le kottázni, azt át kell venni. Ennek több módja van, a legjobb helyszínen megtapasztalni, ha van rá lehetőséged, "...hogyan mulat a nép..." és ezzel együtt a jellegzetes hangzásvilág is bele ivódik emlékezetedbe. Ezt kiegészítésképpen, sokat kell hallgatni, az eredeti felvételeket, főleg ha ilyen alkalmakkor vannak általad késztettek is. Ha nem, meg szerezhető.Lényeg, hogy a hiteles adatközlők muzsikája, ivódjon jól beléd.

Ha már sok zenehallgatással, és kutatgatással benned vannak a stíluselemek, próbáldd meg azokat technikailag és érzésből vissza adni, úgy, hogy úgy érezd, mintha az szólalna meg, amit a felvételeken hallottál. Ha kottaolvasó vagy, ezek után lassan neki állhatsz kottából is , de fontos, hogy mindig érezzed a stílust.

3. lépésként
döntsél, hogy milyen intenzitással szeretnéd folytatni, kezded nehezen, vagy könnyen de unalmasan... Profi szintet célozol, vagy a családodnak, tábortüzeknél és szűk körbe játszanád. Esetleg falra szeretnéd akasztani a pásztorfurulyádat... ???