Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2. Fogástáblázat, játékmód

2009.02.02

Fogástáblázat, játékmód

Ahhoz, hogy a hangokat meg találdd a furulyán, nézd át alaposan a fogástáblázatot. Ez persze orientativ, mert a népi hangszereket mindenki egyedi módon kezeli. Mégis, ami fontos, hogy kezdésnek legyen meg a két oktáv használata. Ezzel már el éred a célodat. 
 
A pásztorfurulya fogásai:

A pásztorfurulyákat eredetileg nem, vagy ritkán gyártották hangszerek mellé, de az általam készítettek 44o után vannak hangolva, intonálhatóak a pontosan hangolt hangszerekre. Persze megtartva a jellegzetes semleges hangokat. Lásd: semleges terc! A furulyák különböző alaphangból indulhatnak, innen egy relatív dúr skálát játszanak ki, én az alaphangot C nek vettem, és ez alapján írtam fogástáblázatot. Ezt megfelelő modell után kell transzponálni, ha kísérettel játszunk.

Három különböző átfuvást különböztetünk meg. Ezeket a klasszikus furulyán ismert oktávváltó billentyű nélkül használjuk. Az átfújások, az első három felharmonikust adják, vagyis alap, oktáv, kvint. Így jön létre két és fél oktáv hangterjedelem

Ha a furulyán lévő lyukakat le számozzuk, 1-6ig, alulrol felfele, akkor a következő képpen foghatóak a hangok:

 fogastabl-Magy.JPG1oktáv

C/ do 1-6
D/ re 2-6
E/ mi 3-6
F/ fa 4-6
G/ sol 5,6
A/ la 6
bB/ b.si 4,5
H/si üres

2. Oktáv

C/ do 1-5
D/ re 2-6
E/ mi 3-6
fogastabl-ang.JPGF/ fa 4-6
G/ sol 5,6
A/ la 6
bB/ b.si 5
C/ do 4,5

kvintátfuvás
G/ sol 1-6
A/ la 2-6
H/ si 3-6
C/ do 4-6
D/ re 5,6
E/ mi 6

 

Kvintátfuvás

Lényege, hogy a harmadik fúváserősségbe, a furulya egy kvinttel fennebb szólal meg, ezt kihasználva, az első oktáv fogásaihoz képest egy oktáv plusz kvinttel fennebb szólalnak meg a hangok.

C=G
D=A
E=H
F=C
G=D
A=E
Jó tudni a fogásokról, hogy a mély oktáv "C"-jét ritkán használjuk, nagyon indokolt esetben, mert alul van intonálva. Persze van amikor bele fér... A második oktáv "C"-jét felül nyitott ujjal ajánlom, de ez nem szentírás, viszont biztonságos váltást eredményez, az oktávok és kvintek közt. Lásd: "Felharmonikus játékmód" No, és van egy tercünk, amivel sok zenesulis nincs mit kezdjen. Ez a semleges terc, ami nagyon fontos jellegzetessége a hangszernek. Lásd: "A semleges terc" c. fejezetet de ha nem vagy képzett zenész, akkor ezzel ne foglalkozz, csak fújjad

Amint látod, az alsó és felső oktáv közt ott egy váltás, amit jól be kell gyakorolni. A falusi muzsikusok érdekes módon közelítik meg ezt, úgy mondják, hogy a 2.Cé az a furulya közepe. Innen felfele és lefele is van egy oktáv. Ha bele gondolsz, próbáldd meg ezt a fogalmat el sajátítani, és könnyen meg érted, a mozgásokat a hangszeren.

Aki klasszikus furulyán játszott, annak azért lehet új, mert ezt alsó váltó billentyűvel oldotta meg. Nos ez itt csak fúvás erősség kérdése. Amúgy a két oktáv közt minimális a különbség. Másik szokatlan dolog, hogy itt a hangok egy fokkal fennebb kezdődnek.

Semleges terc:

A pásztorfurulya hangolása jellegzetes, mi dúrskálaként kezeljük, de a harmadik foka két komával alul intonált hang, ez a semleges terc. Hasonlóan a hetedik foka is nem kötelező módon a kis és nagy közé esik. A játékmód dialektusonként változik, van, akik intonációval megsegítik, ez már haladóbb technika, és van ahol jellegzetes hangzás jön létre ez által. Ezeket a zeneelmélet negyedhang, a jazzbe Blues hang néven ismeri. Az európai fülű zenészek röviden falsnak nevezik, én ezt nem használom, mert szakszerűtlennek találom.


Felharmonikusok furulyán és más rokon hangszerek:

egy másik megközelítési mód, mely részben ki bővíti, és egészében magyarázza fenti fogástáblázatot. Lényege, hogy a lefogott hangokat úgy is meg közelítheted, mind a lefogott hangon megszólaló felhangok kifújása. Az előbb vázolt két oktávos rendszerhez képest ez a megközelítés magyarázza a második oktáv fölött keresendő hangokat is.

Lényege, hogy egy alaphangnak a felhangjai különböző fújás erősséget ugyanazon ujjfogással hozhatók ki. Vagyis fogok egy alsó C-t és a következő fúvás erősségre az oktáv, utána kvint, G, utána kvart, C, terc, Esz, és folytatódna a felhangsor, csak itt már fizikailag nehéz elérni ezeket a hangokat. Hasonlóan mély Dböl indulva, D, D, A, D, F. Hasonlóan É-ból

Az F és annál magasabb fogások esetén viszont ez a harmonikus sor hamar megáll, legtöbbször a kvintnél. Ha lehetséges is, csak elméletileg, mert a gyakorlatba már nem használják az adatközlők. Amúgy a felharmónikusokkal való játék nagyjából elméleti jellegű, de ebből vezethető le érthetően, néhány reálisan használt játékmód, Mind a kvintváltásos-, és oktávváltásos- és néhány rokonhangszer, mind a kaval és a tilinka használata. Habár más siptipus, de ez az elve a havasikürt működésének is.

Ajánlok egy kis fizikai kitéröt a felhangok megértése érdekében: http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/zene/kaboca01/html/dalla1.htm 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Felhangsor

 

A mappában található képek előnézete fogástáblázat

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

t.marci11@freemail.hu

(Márton, 2015.07.06 11:02)

Kedves Ferenc,
Köszönjük ezt az oldalt. Én még kezdő vagyok, s nekem is egy c-s pásztorfurulyám van. Tanácsot szeretnék kérni: van egy problémám: a második oktávnál a A hang már nem akar sehogyan sem megszólalni a második oktávban, hanem mindig olyan csúnya megszólalással visszavált az alsóra. Pedig már jó erős fújással is kipróbáltam... elvileg a hangszerben nincs hiba. Mi lehet hát? (oly jó lenne felső oktávban játszani pedig)

bago.andris@gmail.com

(Andrew, 2012.05.29 11:22)

Azt szeretném kérdezni , hogy milyen hang szól 4,5 fogásnál a második oktávban , mert itt egyszer H-nak aztán meg C-nek van írva. Előre is köszönöm!

Re: bago.andris@gmail.com

(ségerczferi, 2012.05.30 15:28)

Köszönöm a figyelmeztetést, ez egy hiba a fotón. A melette levő leirás a helyes. Teszek róla, hogy minél hamarabb le cseréljem.

tudo333@hotmail.com

(Máté, 2012.01.18 18:47)

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni , hogy az a furulya milyen furulya amin az A barátok a barátok népdalt játszotta? Hogy kérdezzek ráegy hozzáértő eladónál ?

Re: tudo333@hotmail.com

(Ségerczferi, 2012.01.19 01:00)

Jó napot! Az C furulya, amugy az egész anyagot ezzel játszodtam, pár indokolt kivétellel. Igy a dallam D mólba hangzik!
feri!