Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hangszer választása

2010.10.29

v_s_ri-hangulat-3.jpgA pásztorfurulyákat régen vásárokba választották ki, igy egy hagyományos életérzés (filing), amikor az ember egy hangszert választ ki magának. A kritériumok tágak, az esztétikaitól a hangzásvilágig minden bele fér. Nem kevésbé fontos az ára sem... Ilyen kor az ember el határozza, hogy meg tanul játszani is rajta.

Ha komoly a gondolat, hogy meg ismerjük a hangszer használatát, akkor mindenképp egy középkategóriás hangszert érdemes vásárolni, ez mindent tud, amit egy kezdő kell tudjon, nem drága és meg tanit kezelni. Én ujitva a lehetőségen egy oktató DVD-t is készitettem, melyet bónuszként ajánlok minden vásárlónak. Ez hasznos, mert igy a lelkiisemeretem meg nyugszik, és lehetőséget biztositok a szakszerü továbbtanulásra.

Kaval vásárlása esetén mindenkinek ajánlom, hogy tanuljon meg pásztorfurulyán játszani, hisz a kaval lehetőségei szükebbek, és játékmódját tekintve, egy pásztorfurulya sajátos technikával való megközelitése (kvintváltás). A tilinka szintén sajátos skálájú, itt inkább az ösztöneinkre hagyatkozhatunk.

segercz-ferenc---denes-jozsef---hana-laszlo-2.jpgZenész szemszögből, ami még fotos, hogy a hangszerek a zenekar használatos frekvenciájára legyenek hangolva, ez általába A-440hz. Igy a zongorával és más előregyártott hangszerekkel is lehet együtt játszani. Továbbá fontos, hogy a skálák jól ki jöjjenek, kicsi intonációval tisztán játszható legyen, de vigyázat, ne ijedjünk meg a semleges terctől (lásd: hangszertanulás) Továbbá, miveél korlátolt hangnemek játszhatóük, ezért a zenekarba használt hangnemekre válasszunk külön-külön furulyákat. (lásd: bandázás pásztorfurulyával). Ha van egy már ki alakult játékmódunk, akkor igyekezzünk, olyan hangszert kapni, ami a leginkább reagál a mi technikánkhoz.v_s_ri-hangulat-1.jpg

És itt egy másik kérdés: amind irtam, ennek a hangszernek a játékmódja nem egységes használatú, tehát minden adatközlő másképp használja. Igy nem mondható egységesnek a hangszer használata sem. Ezek szerint gyakran elő fordul, hogy mindenki mást lát jó hangszernek.  Főleg az adatközlők választásai nagyon érdekesek, ilyen szempontból.

Kicsit nehéz okosnak lenni, de sok sikert!

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

sandor.peter@hotmail.com

(Sándor Péter, 2016.08.21 21:24)

Az iránt érdeklődnék, hogy a "középkategóriás" furulya + az oktató DVD mennyibe kerül, illetve, hogy milyen hangolású és hangfekvésű furulyát javasolnál elsőnek?

FURULYA

(Sz Kitti, 2012.11.05 09:24)

Kedves Ferenc! Édesapám furulyaművész,s szeretném névnapjára meglepni egy komolyabb pásztorfurulyával.men szeretném beavatni,mivel meglepetésnek szánom.olyan felsőbbkategóriás hangszert vásárolnék,melyet a fellépéseknél használna.érdekelne az ár,valamint hogy mikorra lenne kész. kittuspost@gmail.com

zsolt.trenyik@gmail.com

(Trenyik Zsolt, 2011.08.16 13:57)

szia Feri,

említetted a szövegben a DVD-t. Írnál róla bővebben, hogy hogy is néz ki, és hogyan, mennyiért lehetne hozzájutni? Juhász Zoli furulyaiskoláját ismerem, de ahhoz csak hangzóanyag van.

köszönöm!

Re: zsolt.trenyik@gmail.com

(feri, 2011.11.26 11:24)

Kedves Zsolt! Ez az anyag nálam van, ha gondolod el küldöm. Ez kiadásra készül, de az egyszerüsitett változatot szivesen át adom, amig lesz belőle valami.Énb is kiváncsi vagyok, hogy lehet róla tanulni.