Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dolgozzunk ki egy tanuló programot

2011.12.19

A spirális oktatás áttekintése után, értsd meg, hogy a munkaprogramodat ez alapján , néhány szempontot figyelembe véve könnyen össze rakhatod. A horizontális sikra tegyük fel a tanulandó dallamokat. csupaszitsuk le ezeket, a legegyszerübb formába, majd kezdjük el tanulni.Az oktató videókon , ahol a dallamot több ször játsztam, mindig az egyszerüvel kezdem.

Fontos: a módszer lényege, hogy ezeket az elsőnek feljátszott egyszerüeket tanuld meg mindig, és utána térj át a következőre.

Választhatunk a videomegosztókról is anyagot, azokat viszont saját magunk kell lecsupaszitsuk.A szempontok a követkzők legyenek, amiket ajánlok:

Az énekelhető dallamok könnyen le tisztithatók

lehet, sőt ajánlom, több tájegységet egyszerre, hogy később a stilisztika egyszerre fejlődjön. Erről bővebben az előző cikkben irtam.

Legyen több dallamtipus, hogy minden skálán, minden fuváserősségen később egyszerre fejlődj. a főbb dallamtipusok, amiket ajánlok, sorrendbe rakni: a pentachordok, d molra(kis kece lányomm) és C durra, (banumaracinii, mikor nékem Laci bátyám) később jöhetnekl a nagyobb terjedelmek, F durra(erdő melett nem jó lakni) oktávot átivelő d molok (floricica, aluszol-e te juhász) és a végén ne feledkezzünk meg a gyimesi pentazóniáról sem (Búzát vittem a malomba)

ime néhány saját oktató video:

 

Kis ambitusú dallamok, oktávváltás nélkül (Pentachord fázis)

A barátok. a barátok... ez az oktávon belül mkozog, pentachord fallam, egy pienhanggal, alkalmas kezdésre

 

Banumaracinii

Drumul Dracului, Ördög utja

Gyerekeknek két éneklehető csángó dal, ebből,a kategóriából.

Mikor nékem Laci Bátyám szépen hegedülne

Hová mész te szürke cáp?

Kecskés avagy este jő, szürkül bé

 Most egy ujabb kategoria következik:

Nagy ambitusú dallamok, F dúr dallamok, D mol oktávátváltások

Erdő melett nem jó lakni

ii már nagyon fontos, az oktávváltás jó begakorlása. a fenti dallam alulra való, a következő fent és lent egyaránt:

kecskés, F be

D molhoz ajánlok egy csángó táncdallamot:

Floricica

itt azideje egy kemény dallamnak a megtanulására, és a nyelvtechnika elsajátitására, ezen keresztül , ait a "+stiluselemek"-be tárgyaltam. Fontos meg hallgatni Andrásbá szavait , hogyn tanitotta meg a fiát.

Öves

 

Váltsunk tájegységet, igéretemhez hiven, menjünk Mezőségre:

 

Még egy csárdás Cbe, azaz a furulya alaphangjára zár.

Az utóbbi két dallam nem nehéz, könnyen lejátszható, figyelj oda a felső oktávon a kvintváltás használatára, és az erőteljes vibrálásra ami jellegzetes szint ad neki.

és ismerkedjünk meg egy uj rendszerel

A Gyimesi Pentatonia játszása

itt g alapú Lá pentaton hangsorról van szó, a mély és a 2. fuváserősséget használják. később lehet sisziteni a végtelenségig:

Búzát vittem a malomba

 

A Gyimesi hegyek

Oroszorsazág nem jó helyt van

a végén Timár Viktor is be kerül a képbe. Ezt majd a vertikális fejlődés során.

Saját belátásom szerint ezt ajánlom egy munkaprogramnak, amibe minden benne van,m ami egy kezdőnek kell. a vertikális fejlődés során ezeket a dallamokat lehet bőviteni, disziteni, és külömböző adatközlőktől hallgatva , élővé tenni. Persze, mindenki válasszon magának ezekből és még sok más felvételből, amit meg lehet találni.